New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)

[Girişimci Adaylarına ve Girişimcilere Can Suyu]

Girişimci Adaylarına ve Girişimcilere Can Suyu

Girişimcilik yolunda adım atmak isteyenlere veya start-uplara sorsak “En çok ihtiyacınız olan şey nedir?”, “ Aşağıdaki cümlelerdeki boşlukları hangi kelime ile doldurursunuz?” diye…

… da olsa çok daha hızlı ilerleyeceğim

Ah bir de …. ya sahip olsam

Birçoğu doğru cevap olmasa da “finans” diyor biliyor musunuz? Ama ne iş kurarken ne de işi kurduktan sonra batmanın sebebi değil bu cevap. Hatta istatistikler 4. sırada yer aldığını söylüyor. Start-up ların tutunamama ya da batma sebeplerinin başında ürün ya da hizmete talep olmaması (%34) geliyor. Pazar problemi (%22) ve takım problemi (%18) 2. ve 3. sırayı alırken finansal problemler (%16) 4. sırada*. Demek ki neymiş para olmadan da yola çıkılabiliyormuş.

Ama start-up ya bu, yeni girişimci. Yolun başında, çoğu zaman hiç deneyimi yok ya da az deneyimli. Takıldı işte ille de para para para. E nasıl bulacak bu parayı? İşte size cevabı…

3 Ekim 2019 tarihinde Türkiye’de girişimciler için büyük bir adım atıldı. Kitlesel Fonlama yürürlüğe girdi. Peki nedir bu kitlesel fonlama. Adı da üzerinde fonu kitlelerden toplayan, ya da kitlelerin yani herkesin fon koyabildiği sistemler. Peki bu işin güvenliği? Türkiye çiftlik bank gibi birçok dolandırıcının gelip geçtiği bir yer iken bu sisteme neden güvenelim?

  • Bu tebliğ resmi gazetede yayınlandı.
  • Fon toplama yetkisi sadece Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından incelenip onay verilen şirketlere yetki verilmektedir. Nisan 2021’den beri SPK tarafından yetki verilen şirketleri görmek için tıklayınız. Bu şirketlerin resmi adı olmakla birlikte web sitelerini de sizler için alfabetik yazıyorum.
  1. basefunder.com
  2. efonla.com
  3. fonangels.com
  4. fonbulucu.com
  5. fonlabuyusun.com
  6. yatirim.fongogo.com
  7. platform.startupburada.com
  8. kf.vakifyatirim.com.tr

 

  • Bu onayı almış şirketlerin kurduğu kitlesel fonlama platformlarında yatırım yapabilmek için e-devlet doğrulaması yapmanız gerekir.
  • Gönderdiğiniz para asla aracı platformun cebine veya kasasına girmez.
  • Kampanya başarıya ulaşana kadar paranız Takasbank’ta durur.
  • İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş.-Takasbank” İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)’nin ortağı olduğu bir yapıdır.
  • Her banka gibi Takasbank da banka statüsündedir.
  • Kampanya başarıya ulaşmazsa paranız kuruşunuza kadar size geri ödenir.
  • Kampanya başarıya ulaşırsa yatırım yapan yatırımcıların payları girişimcinin var olan veya kuracağı Anonim Şirket (A.Ş.) adına Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK)’daki yatırımcı hesaplarında görüntülenmektedir (ortalama 45 gün sürmektedir). Burada şirket hissesinden dağıtılan paylardan kaçına sahip olduğu, pay fiyatları gibi bilgiler görülmekte ve takip edilebilmektedir.
  • Kampanyası başarıya ulaşan girişimler 5 yıl boyunca kampanyası gerçekleşen platform üzerinden girişim şirketi ile ilgili duyuruları yapar.

Bunun gibi daha birçok sebep sayabilirim. Platformların nasıl güvenilir olduğundan emin olduysanız hadi gelin biraz da girişimcilere nasıl ortak olabilirsiniz, onlara nasıl yatırım yapabilirsiniz ona odaklanalım.

Öncelikle platformlara yatırımcı kaydı yaparak işe başlayabilirsiniz. Sonra bu platformlarda kampanyaya çıkan girişimlerin ürünü, ekibi, iş planı, finansalları, pazarı, fikri sınai haklara dair sahip olduğu belgeleri gibi gibi her türlü belgesini inceleyebilirsiniz. Bununla birlikte platformlar aracılığı ile girişimcilere soru da sorabilirsiniz. Ayrıca çoğu platform girişimcilerle online genele açık canlı yayınlar düzenliyor. Bunlara da katılarak yatırım kararınızı netleştirebilirsiniz.

Bu sistem Türkiye’de girişimcilik ve yatırımcılık ekosistemini inanın çok geliştirecek. Burada amaç sermayeyi tabana yaymak. İsterseniz 1 Tl isterseniz 10.000TL isterseniz 1.000.000TL yatırın. Tabi sistemin amacı 1 kişiden 1milyon almak yerine 1 milyon kişiden 1 TL almak. Girişimciye ve projesine ne kadar inanıyorsanız bütçeniz dahilinde yatırım yapabilirsiniz. Bu ödemeleri dilerseniz EFT dilerseniz de kredi kartı ile de yapabilirsiniz.

Bu sistem fon arayan girişimciyi ve yatırım alternatifi arayan yatırımcıyı buluşturan yenilikçi bir finansman ve yatırımcılık sistemi olarak tanımlanıyor. Girişimciler artık bahaneniz kalmadığına göre haydi müşteri ihtiyacını tespit edip, pazarınızı doğrulayın, ekibinizi kurun ve kampanya başvurularınızı hazırlayın.

Yatırımcılar kim bilir 3-5 sene sonra bugün bir girişimciye yatırdığınız x birim paranız 20x olur? Hangi yatırım aracı olabilir ki 20 kat değerlensin? Tabi bu arada 10 girişimciden 1’inin bu şansı yakalatacağını ve diğerlerinin büyük ihtimalle batacağını düşünerek hareket etmek lazım. Bir diğer öğrendiğim şey de kitlesel fonlamaya canını yakacak miktarlar ile girmeyeceksin. Unutacağın, gitse de üzülmeyeceğin tutarlar ile yatırım portföyünü oluşturacaksın.

Döviz ve altın gözümüzü kırpmadan yaptığımız yatırım araçlarımızdı. Kimilerinin borsa, kimilerinin mevduat. Ne dersiniz bunlara bir de alternatif yatırım kaynağı olarak girişimleri yani kitlesel fonlamayı ekleyelim mi?

* https://www.demandsage.com/startup-statistics/

 

Dr. Ayşe Kuyrukçu

Girişimci | Yatırımcı | Mentor | Eğitmen

https://www.linkedin.com/in/aysekuyrukcu/

Tags:

    Related Posts